Ja, Steenzaad is een compact groeiend heestertje met diepblauwe bloemen
Steenzaad (wetenschappelijke naam: Lithodora) is een vaste plant met heesterachtige eigenschappen. De dunne twijgjes verhouten tot echte takjes. Ongeveer zoals sommige tijmsoorten en Hebe dat ook doen. Ook dat zijn zogenaamde (half)heestertjes die vaak tot de vaste planten worden gerekend (en dikwijls ook bij de groep vaste planten worden aangeboden). Lithodora groeit van oorsprong meestal in een warme, stenige omgeving. Er zijn verschillende soorten, maar eigenlijk wordt er maar één vrij algemeen gekweekt en dat is de prachtige Lithodora diffusa, of beter: cultivars van die soort zoals de nu aangeboden Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’. Want de wilde vorm, zoals die in Zuidwest-Europa groeit, wordt nauwelijks aangeboden. Er zijn nog zes andere soorten bekend die in Zuid-Europa, Turkije, Syrië en in Noord-Afrika zijn te vinden.
Rotsplantjes
Alle soorten Lithodora behoren tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae) waarbij ook de verrukkelijk geurende heliotroop en het bekende longkruid (Pulmonaria) zijn ingedeeld. Ook de vergeet-mij-nieten (Myosotis) zijn lid van deze familie, waarin de soorten met blauwe bloemen overheersen. Anders dan bijvoorbeeld longkruid houdt Lithodora van vrij droge, heel goed doorlatende, liefst kalkhoudende grond en een zonnige groeiplek. De planten zijn maar matig winterhard. Vooral langdurige winterse nattigheid bij de wortels is funest, vandaar dat de drainage van de grond goed in orde moet zijn. Bij strenge vorst is een tijdelijk beschermend winterdek (bijvoorbeeld met tuinvlies) aan te raden. Vroeger zouden daarvoor sparrentakken worden aanbevolen, bijv. de afgeknipte takken van een kerstboom.
‘Heavenly Blue’
Een van de meest gewilde steenzaadcultivars is de plant die GroenRijk nu speciaal aanbiedt: Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’ met diep-hemelsblauwe (anderen zeggen: helder gentiaanblauwe) bloemen in de periode mei-juni. De bloemen hebben echt de kleur van de intens blauwe zomerhemel ergens aan de Middellandse-Zeekust. De bloemvorm is trechter- of buisvormig met een uitgespreide trechtermond. Deze kweekvorm heeft een liggende, maar wel compacte groeiwijze en wordt maar 15 cm hoog. Ze worden niet veel breder dan ca. 30-40 cm. De volgroene, matte, iets bobbelige, smalle blaadjes hebben een diepliggende middennerf en staan versprongen en dicht op elkaar aan de takjes ingeplant. Na de bloei kunnen de uitgebloeide takjes wat worden ingekort. Dat bevordert een sterkere vertakking en dus een nog rijkere bloei in het volgende jaar. Plant zeven exemplaren per vierkante meter. Dat is voldoende, want bij GroenRijk koop je grote planten in potten van liefst 15 cm doorsnee. De planten zorgen voor een goede bodembedekking die onkruidgroei onderdrukt.
Leuk om te weten
Andere Lithodora-cultivars zijn ‘Alba’ met ongeveer dezelfde groeiwijze (iets minder compact), hoogte en bloeitijd als ‘Heavenly Blue’, maar witte bloemen. Zeer rijke bloei. ‘Cambridge Blue’ heeft zachter blauwe, bijna bleekblauwe bloemen. Bij ‘Starry Eyes’ hebben de in het midden blauwe bloemblaadjes een wit randje, waardoor de vijftallige bloempjes net kleine blauwe zeesterren op een wit stukje zandstrand lijken.
TIP
Lithodora ‘Heavenly Blue’ gaat heel goed samen met de in dezelfde periode bloeiende Linum flavum, het heldergeel bloeiende vlas. Een iets verstilder effect geeft een combinatie met de even rijk, maar wit bloeiende Iberis sempervirens ‘Snowflake’. Prachtig is ook een combinatie met het roodbladige Japanse bloedgras, Imperata cylindrica ‘Red Baron’.
In kort bestek
Steenzaad (Lithodora ‘Heavenly Blue’) is een in juni-juli bloeiend juweel op goed gedraineerde plekken in de (heide) tuin of rotstuin. Dit halfheestertje is een echte zonaanbidder, rijkbloeiend, met fijne smalle blaadjes. Hij blijft laag (tot 15 cm) en groeit iets liggend. Kalk in de grond wordt gewaardeerd. De hemels- of gentiaanblauwe sterrenbloemen verschijnen in grote aantallen boven het matgroene blad. Een licht winterdek kan nodig zijn.