Dag kerstboom, welkom kamerplant!

Dag kerstboom, welkom kamerplant!

De kerstboom brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Wanneer de kerstboom begin januari wordt opgeruimd blijft er dan ook vaak een kale, lege plek over. Hoe vul je die leegte? Simpel: met een kamerplant!

Met mooie, grote, groene kamerplanten behoud je de sfeer en de gezelligheid van de voorbij decembermaand. Een kamerplant brengt je interieur tot leven en is mede daarom een perfecte remedie tegen een winterdipje. Maar welke plant moet je nu kiezen? Wij lichten een aantal planten voor je uit, zodat je precies weet waar je naar op zoek moet!

Yucca
De Yucca is een echte reiziger. Hij komt namelijk van oorsprong uit Midden-Amerika. In Nederland wordt deze plant ook wel Palmlelie genoemd vanwege zijn robuuste uiterlijk. De Yucca is geen fan van water en daardoor ideaal voor mensen die het nog wel eens vergeten om de planten water te geven. De Yucca kan namelijk gerust een aantal weken zonder water, hoewel hij in de lente en zomer wel iets meer water nodig heeft.

Zet de Yucca op een lichte plek in huis, dan blijven de bladeren mooi. Pas wel op met direct zonlicht, want de plant wordt opgekweekt onder gefilterd licht. Plaats hem geleidelijk dichterbij het raam en zorg vervolgens voor minimaal 5 uur zonlicht per dag.

Je hoeft voor de Yucca geen speciale voeding of bijzondere grond te halen, hij doet het namelijk prima in gewone potgrond. Zorg voor een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot. Een grotere pot stimuleert namelijk de groei en verhoogt de gezondheid van de plan. Zo kun je lang genieten van deze mooie kamerplant!

Dypsis
Ben je op zoek naar een tropisch sfeertje in de Hollandse woonkamer? Dan is de Dypsis dé kamerplant voor jou! De Dypsis, ook wel bekend als de Areca palm, is geen moeilijke plant om te houden. Hij stelt geen speciale eisen aan de grondsoort en met tweemaal per week water is de Dypsis meer dan gelukkig! Als je de Dypsis in perfecte conditie wilt houden, kun je hem eens per maand wat plantenvoeding geven via het gietwater.

De ideale temperatuur voor de Dypsis ligt tussen 18 en 24 graden Celsius. Sterke temperatuurwisselingen worden niet enorm op prijs gesteld. 

De Dypsis past prima in de huidige interieurtrends. Met een mooie sierpot wordt deze plant een echte eyecatcher!

Anthurium
Vanuit de jungle in Zuid-Amerika naar uw woonkamer: de Anthurium is een prachtige kamerplant! In Nederland wordt deze plant ook wel de flamingoplant genoemd. Dat is misschien een beetje misleidend, want deze plant is in veel meer kleuren beschikbaar dan flamingo roze.

De Anthurium kan, met de juiste verzorging, het gehele jaar bloeien en hij is op zijn best in een gelijkmatig vochtige grond. Af en toe wat voeding is een aanrader voor je Anthurium, maar in de winter is het beter om hem zes weken niet te voeden. Zo stimuleer je namelijk knopvorming en wordt de plant nog mooier!

Spathiphyllum
De Spathiphyllum, ofwel Lepelplant, is een hele stijlvolle en trendy plant, met een extra voordeel. De plant heeft namelijk een sterk luchtzuiverend vermogen! Wat extra zuurstof in huis is altijd welkom, vooral in de donkere dagen na kerst.

De Spathiphyllum hoeft niet in de volle zon te staan, halfschaduw is prima. Als je hem twee keer per week een beetje water geeft is hij tevreden. Hij kan om de veertien dagen een beetje extra voeding gebruiken en als je de uitgebloeide bloemen verwijdert blijft hij lang mooi.

De Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit Colombia en Venezuela maar siert graag jouw woonkamer in Nederland. Met een Spathiphyllum in huis is de kans dat je de kerstboom mist erg klein!

Tillandsia
Als je op zoek bent naar een mooie maar subtiele kamerplant dan is de Tillandsia een uitstekende keuze. De Tillandsia komt uit de bossen, woestijnen en bergen van Midden- en Zuid Amerika en ontwikkelt zichzelf het mooist op regenwater. Niet teveel, in de winter is één keer per week sproeien voldoende. In de zomer mag je hem iets meer water geven, maar het is niet noodzakelijk.

Tillandsia’s zijn niet erg kieskeurig qua temperatuur. Ergens tussen de 10 en 32 graden is prima voor deze kamerplant. Omdat Tillandsia’s langzaam groeien, hebben ze weinig voedsel nodig. Af en toe een beetje kamerplantenvoedsel is genoeg om deze plant tevreden te houden.

Kies de plant die bij jou en je interieur past en geniet van de gezelligheid van een mooie kamerplant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...