De Spaanse Margriet staat graag in de volle zon
Weinig planten bloeien zo rijk als Spaanse Margrieten. Niet voor niets was de Spaanse Margriet al eens balkonplant van het jaar. De bloemen zijn prachtig: vrolijke, stralende sterren die je voortdurend in zomersfeer brengen. Ze zijn er in allerlei kleuren. GroenRijk heeft de mooiste voor je klaar staan. De bloemen vertonen rond hun hartjes vaak ringen in andere of donkerder kleuren dan de rest van de bloemblaadjes, wat een schitterend effect geeft. In ons klimaat worden ze bijna uitsluitend als eenjarige planten gehouden, maar Spaanse Margrieten – ze heten officieel Osteospermum ecklonis – zijn in hun Zuid-Afrikaanse oorsprongsgebied eigenlijk langlevende halfheesters. Ze kunnen daar meer dan een meter hoog worden. Als je de uitgebloeide bloemen zo nu en dan verwijdert, verspillen de planten geen energie aan de vorming van zaad en bloeien ze ongekend rijk en lang door.
Uit Zuid-Afrika
Osteospermum ecklonis is, net zoals de bekende zonnebloem, een composiet. De bloemen zijn samengesteld. Dat betekent dat iedere bloem bestaat uit een groep piepkleine bloempjes in het hart, met daar omheen een krans van kleurige bloembladen. Er zijn tientallen soorten Osteospermum (vroeger luisterden deze planten naar de naam Dimorphotheca). Letterlijk vertaald betekent Osteospermum ‘botzaad’. De kleurvariatie binnen dit geslacht is enorm! De bloemkleuren kunnen wit, geel, okergeel, oranje, rood, roze, lila, paars enz. zijn. Ook de bloemvormen kunnen heel verschillend zijn. Bij sommige soorten en cultivars (bijv. O. jucundum ‘Star of the Veldt’) hebben de bloembladen een soort lepelvorm, bij andere zijn ze gestreept, bij weer andere zijn ze naar binnen opgekruld. Alle oorspronkelijke soorten stammen bijna zonder uitzondering uit zuidelijk Afrika. De Spaanse Margriet wordt daarom ook wel Kaapse Margriet genoemd. De uitbundig bloeiende soort O. ecklonis, waarvan Groenrijk nu kweekvormen aanbiedt, komt in het wild voor in een klein gebied rond de Zuid-Afrikaanse kustplaats Port Elizabeth. Die plant werd in 1837 voor de eerste maal beschreven door een van oorsprong Zwitserse plantenzoeker en hoogleraar te Parijs met de fraaie naam Augustin Pyramus de Candolle die hem vernoemde naar Christian Friedrich Ecklon, een Duitse botanicus van wiens hand kort daarvoor een boek over Afrikaanse planten was verschenen. Pas rond 1890 kwam de Spaanse Margriet voor het eerst in Europa terecht. Andere soorten uit dit geslacht waren al eerder geïntroduceerd en werden ‘satijnbloemen’ genoemd. In Zuid-Afrika is de Spaanse Margriet bekend onder namen als Jakkalsbos, Sondagsrivier madeliefie en Vanstadensrivier madeliefie. Ook de naam Veldster wordt wel gebruikt. Deze planten zijn dus net zo weinig Spaans als Sinterklaas.
Een echte zonneplant
In ons klimaat worden de planten lang niet zo hoog als in Zuid-Afrika, meestal worden ze hier eenjarig gehouden en dan zo’n 30 cm hoog. Het grijzig groene blad maakt meteen duidelijk dat het echte zonneplanten zijn. De glanzende, prachtig gekleurde, Margrietachtige bloemen worden zo’n 7-10 cm groot. Plant ze – als je ze als perkplanten in de border wilt toepassen –op een zonnige plek in de volle grond, ca. 40 cm uit elkaar. Een groepje Spaanse Margrieten bij elkaar vormt een prima bodembedekking. Veel eisen stellen ze niet. Als de grond maar een beetje voedsel bevat en goed doorlatend is, is het goed. Ze doen het ook uitstekend in standaard potgrond in potten, bakken en kuipen. Ideaal op terras en balkon. Ze kunnen heel wat droogte en warmte hebben, maar laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Geef de planten in potten en bakken na de eerste zes weken eens in de veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. De jonge planten die je bij GroenRijk koopt, bloeien de hele zomer door. Spaanse Margrieten zijn buitengewoon dankbare, prachtige planten. Voor veel liefhebbers zijn het ieder jaar de eerste balkon- en terrasplanten die ze kopen, gevolgd door geraniums, lobelia’s, fuchsia’s enzovoort.
Pas op voor vorst
Spaanse Margrieten zijn erg koudegevoelig. Heb je ze al buiten geplant en dreigt er nachtvorst (dat kan nog heel goed tot midden mei) dek ze dan even af met tuinvlies (ook bij GroenRijk te koop).
TIP
Spaanse Margrieten kun je ook als kuipplant houden. Als je ze binnen licht en vorstvrij laat overwinteren kunnen ze jarenlang in leven blijven en fors uitgroeien.
In kort bestek
Spaanse Margrieten (Osteopermum ecklonis) zijn ongelooflijk rijk bloeiende, meestal eenjarig gehouden zonminnaars met Margrietachtige bloemen. Ze bloeien in allerlei prachtige tinten en soms met meerkleurige bloemen. Schitterend in potten en bakken op balkon en terras of in de volle grond. Hoe meer zon ze krijgen, hoe beter, maar zorg wel dat de (pot)grond nooit helemaal uitdroogt, dan bloeien ze de hele zomer door.
Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl