Fuchsia op stam

Fuchsia op stam

Fuchsia’s op stam stelen de show op je balkon, terras of in de border

Fuchsia’s op stam zijn echte, vertederende juweeltjes in je tuin, op je terras of je balkon. Plantaardige bloemenfonteintjes! Ze stralen iets zachts uit. Dat komt zeker ook door de vele roze, maar ook paarse en witte tinten in hun ‘belletjes’bloemen. Het zijn echt heel mooie planten die zonder zich op te dringen toch meteen opvallen. Er zijn mensen die zeggen dat dat het kenmerk van echte schoonheid is. Kijk naar zo’n fuchsiabloem en je ziet hoe elegant die is. Kijk naar de takken van een fuchsiaboompje en het zal je opvallen dat die allemaal onder dezelfde hoek aan de plant schuin naar buiten wijzen. Eenvoud en harmonie! Maar die zijn niet zomaar vanzelf ontstaan: fuchsia’s op stam danken hun verschijning aan echte kwekerskunst. Van nature hebben fuchsia’s helemaal geen stam. In de natuur zijn het soms licht verhoutende struiken, maar vaker vaste planten die sappige stengels vanuit de wortels vormen. Dus helemaal geen mini-‘boompjes’.

Hoe fuchsia’s op stam ‘ontstaan’

De kwekers gaan daarvoor soms uit van soorten fuchsia’s die redelijk stevige stengels of grondtakken hebben. Daarvan wordt dan één opgaande tak die uit de grond komt, aangehouden. De rest wordt weggesnoeid. Die ene tak gaat zelf weer vertakken en vormt zo zijtakken waaraan de bladeren en bloemen verschijnen. Dat is één methode om zo’n fuchsiaboompje te maken. Het kan ook anders. Bij methode twee – die wordt het meest toegepast – wordt begonnen met speciaal gekweekte stammen van wat grotere, verhoutende Fuchsia-soorten waarop een veredelde, prachtig bloeiende andere fuchsia (meestal een cultivar) wordt geënt. Het stammetje is dan dus een onderstam waaraan geen bloemen verschijnen. De bloemen verschijnen aan de takken of stengels van de erop vastgegroeide Fuchsia-soort. Op die manier kunnen heel reeksen fuchsia’s op stam worden gemaakt met heel verschillende eigenschappen, bijvoorbeeld met enkele of dubbele, hangende of opstaande bloemen en in eindeloos veel verschillende tinten.

Fuchsia’s op stam kunnen heel oud worden

Bij zo’n geënte fuchsia op stam mag er niet te veel verschil zijn tussen de diktegroei van het stammetje en de groeisnelheid van de geënte kroon. Dat luistert heel nauw en ook daarin blijkt het vakmanschap van de kweker. Als het goed gebeurt, kan een fuchsia op stam heel oud worden en zelfs levenslang meegaan. Hij zal niet veel hoger worden dan je hem koopt, want het onderstammetje groeit alleen nog in de dikte, niet in de hoogte. Als de plant op den duur iets hoger wordt, komt die lengtetoename uit de ent. GroenRijk biedt nu prachtige exemplaren aan die vooral in roze tinten bloeien met een stamhoogte van ca. 75 cm. Ze staan in forse potten van 19 cm doorsnee. Het zijn planten waar je jarenlang van kunt genieten.

Verzorging

Je koopt je fuchsia op stam nu al met bladeren en bloeiend. Dat was anderhalve maand geleden bij de kweker nog niet zo. Toen was de plant nog kaal. Fuchsia’s op stam laten, als ze in de herfst in rust gaan, hun bladeren, bloemen en zelfs de bloemknoppen die er dan nog aan zitten, vallen. Ze overwinteren dus met kale takken. De planten die nu bij GroenRijk staan, zijn nog maar kort uit hun winterslaap en pas anderhalve maand geleden begonnen met de vorming van blad- en bloemknoppen. Alles is dus heel pril. Wees daarom voorzichtig als je er een mee neemt en het is nog koud buiten. Neem hem dan ingepakt mee. Zet hem thuis in een mooie sierpot of overpot (met drainagegat onderin). De groeiperiode is grofweg van mei  tot september/begin oktober. Fuchsia’s op stam groeien het beste als ze buiten niet al te zonnig staan (dus niet de hele dag in de volle zon). Ze bloeien dan ook het rijkst. Je moet ze om de dag water geven (in de pot). Als het heel warm weer is, elke dag. Geef tijdens de groeiperiode iedere week een keer plantenvoedsel in het gietwater. Fuchsia’s verdampen vrij veel water. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen. Dan bloeien de planten extra mooi door.

Overwinteren van fuchsia’s op stam is niet moeilijk

Fuchsia’s op stam zijn niet winterhard. De meeste soorten stammen uit matig warme gebieden in Zuid-Amerika. Ze moeten dus vorstvrij overwinteren. Haal ze binnen als in de herfst de eerste nachtvorsten zijn aangekondigd. Maar de overwinteringsmaatregelen beginnen al eerder. Geef in augustus nog een paar keer kaliumrijke plantenvoeding, zoals tomatenmest. Daarna moeten de planten in rust gaan. Dat doe je door minder water te gaan geven en te stoppen met de plantenvoeding. Je fuchsia’s zullen dan hun bladeren, bloemen en knoppen afstoten. Als die zijn afgevallen is de plant in een soort slaaptoestand. Daarna snoei je te lange takken tot op drie ogen terug (dat zijn plekken waar een blad of een zijtakje uit een knopje is gegroeid). Vervolgens kun je de planten in de winterberging zetten. Dat mag voor fuchsia’s een koele, donkere plek zijn. Als het er maar niet vriest. Zorg dat tijdens de overwintering de wortelkluiten niet helemaal uitdrogen. De potgrond mag wel vrij droog aanvoelen. Zo nu en dan dus wat water geven. In het voorjaar (maart) kun je de planten dan weer lichter zetten. Ze zullen dan weer bladeren en knoppen gaan vormen. Geef dan ook weer meer water. Wil je ze verpotten, doe dat dan ook in dit stadium. Breng de planten niet eerder dan half mei weer naar buiten.

TIP: Fuchsia’s op stam zijn uiterst dankbare planten. Als je goed voor ze zorgt kunnen ze een heel leven met je meegaan. Het zijn absoluut geen wegwerpplanten. Als  je er iemand (of jezelf) een cadeau geeft, die dat dan met die intentie: een plantenvriend voor het leven!

In kort bestek

Fuchsia’s op stam zijn schitterende kuipplanten die graag in hun pot op je terras of balkon staan, maar ook midden tussen groepen perkplanten en vaste planten zijn ze prachtig. Ze bloeien rijk en onafgebroken van voor- tot najaar. De verzorging (ook het overwinteren) is makkelijk. Ze kunnen enorm oud worden. Nu met prachtige bloemkleuren bij GroenRijk!  

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...