Woonplant van de maand september 2016: Hangplanten

Woonplant van de maand september 2016: Hangplanten

Groene en bloeiende hangplanten zijn de woonplanten van de maand september 2016

Verrassend door hun positie: hangplanten zijn ideaal om een kamer op spannende hoogte een extra dimensie te geven.

The sky is the limit

Met groene en bloeiende hangplanten is het eenvoudig aparte effecten in perspectief te creëren. Ze zijn een verrassend element op hoogtes waar je niet zo snel groen verwacht. En dat sluit goed aan bij de huidige stijltrend van semitransparante materialen en planten met een ongebruikelijke uitstraling. Het groen biedt rust en laat tegelijk licht door. De vorm van de planten neigt vaak naar buitenaards. De bloemen zijn op het surrealistische af. En de bladdessins doen soms denken aan de Melkweg. Zo dragen bloeiende hangplanten bij aan het gevoel dat alles mogelijk is, ook binnen een heel andere wereld creëren. Speel met spiegels en gekleurde spots om de vibe van een groene sterrenwacht neer te zetten. Hier vind je een aantal voorbeelden van hangplanten, maar er is natuurlijk nog veel meer keuze. Bij je tuincentrum hangt een keur aan grillige vormen, spannende sprieten en welvende bladeren te wachten om het bij je thuis mooier te maken.

Groen, warm en spannend

Materialen die hierbij horen mogen tot de verbeelding spreken. Denk aan opvallend glanzende potten, ingelegd met halfedelstenen of kristallen of hangers gemaakt van koorden of metaal met changeant finish die in het licht steeds van kleur verandert. Dat soort elementen past schitterend bij de kleuren van deze woonplanten van de maand, die variëren tussen alle tinten groen, met paars, rood en roze. Deze komen terug in de hangplanten én hun prachtige bloemen. Voor het meest indrukwekkende en onwerkelijke effect hang je verschillende bloeiende hangplanten bij elkaar, op diverse hoogten.

Alien beauty

Het eerste wat opvalt is de grillige, uniek gelaagde bladweelde die royaal aan alle kanten naar beneden valt. Alsof dat niet al indrukwekkend genoeg is, bloeit Aeschynanthus ook nog eens met dieprode bloemen die verstopt zitten in bijna paarse kokertjes. Apart en een beetje geheimzinnig met gevoel voor drama, dus. Aeschynanthus heeft graag op een lichte plek, maar hangt liever niet in direct zonlicht. In de winter is eenmaal per week water geven voldoende, in de zomer tweemaal per week. In het algemeen geldt liever iets te weinig dan veel te veel water.

  • De naam spreek je uit als Eskinántus.
  • Aeschynanthus wordt ook wel lipstickplant genoemd, vanwege de opvallende rode bloemen.
  • Tijdens de bloei en op een heel lichte plek heeft deze hanger iets meer water nodig.
  • In het wild groeit de plant in Maleisië waar de lianen wel anderhalve meter kunnen worden.

Lichte waterval

De schitterende grijze sluier van Tillandsia usneoides laat licht door, maar dempt tegelijk alle felheid van buiten. Zeer decoratief, perfect voor gedeeltelijke verhullingen en spelen met dimensies. Deze plant hangt graag licht, maar niet in vol zonlicht. Deze tillandsia heeft geen wortels en absorbeert vocht en voeding via speciale schubben op de gekrulde, smalle bladeren. Twee keer per week benevelen met kalkarm water, liefst regenwater. Als de plant niet binnen vier uur weer droog is, de volgende nevelronde minder water gebruiken.

  • Tillandsia usneoides wordt ook wel Spaans mos genoemd.
  • De bloemetjes zijn niet erg indrukwekkend, maar geuren wel heerlijk.
  • In het wild groeit Tillandsia van het zuiden van de Verenigde Staten tot Argentinië op boomstammen en soms zelf aan elektriciteitsdraden.
  • Volgens een Indiaanse legende is Tillandsia het haar van een prinses die op de dag van haar huwelijk door vijanden werd vermoord. De rouwende bruidegom sneed haar haar af en hing het in een boom, de wind verspreidde het over het land.

Groene Rorschachtest

Kronkelende stengels, bloemen met een bizarre vorm: Ceropegia woodii geeft al snel het gevoel dat je naar een buitenaards wezen kijkt. De stengels zijn dun als draad, de hartvormige blaadjes zitten er als bedeltjes aan en de bloemen doen aan een opengewerkte lantaarn denken, vandaar zijn bijnaam: Lantaarnplant. Het blad is prachtig grijsgroen gepatroneerd met precies de spatvlekken en waterachtige patronen die passen bij de huidige geheimzinnige stijltrend.

  • Kan op een lichte plek, maar ook in half schaduw hangen. Matig water, kluit mag tussen gietbeurten een beetje indrogen.
  • Ceropegia woodii is inheems in Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe, en bekend sinds 1881.  
  • De naam komt van Keros (was) en pege (bron): naamgever Carl Linnaeus vond de bloem lijken op 'een fontein van was'.
  • In het wild vormen de bloemen een val voor vliegjes die voor de bestuiving zorgen.

Natuurlijk kunstwerkje

Tradescantia groeit gul en grillig, met lancetvormige bladeren waarin een vleugje rozerood of paars, maar ook zilver en goud kan zitten. De bloemen zijn paarsblauw, wit of roze. Prachtig levend materiaal om te combineren met een spiegel voor een grenzeloos effect. Matig water geven, voetbad voorkomen, kluit mag tussen de gietbeurten iets indrogen. De bonte soorten mogen wat lichter staan, om te voorkomen dat het blad terug naar groen verkleurt.

  • Tradescantia wordt ook wel Vaderplant genoemd.
  • John Tradescant was een tuinman in dienst van de Engelse koning Karel I.
  • Tradescantia is inheems in de Amerika's, van Zuid-Canada tot Noord-Argentinië.
  • Als de plant bruine bladranden krijgt, is de luchtvochtigheid te laag.

Zwevend sprookje

Deze seventies ster maakt een enorme comeback als groen gordijntje met ontelbare fijne blaadjes die iets van naaldjes weghebben. Asparagus oogt licht en luchtig en tegelijk zacht en sierlijk. Het is een van de weinige hangplanten die eerst omhoog groeit en daarna pas in hoge bogen gaat hangen. Door de lichte structuur van de stengels en bladeren lijkten ze door de lucht te zweven. Asparagus wil geen volle zon, maar wel een lichte hangplaats. Regelmatig water geven, voetbad voorkomen en eens per maand even vernevelen.

  • Asparagus ziet er frêle uit, maar kan zo snel groeien dat de wortels de pot breken.
  • Water geven is spannend bij dit exemplaar: de kluit mag een beetje uitdrogen, maar te droog betekent in een mum van tijd een bruine wolk in huis hebben: opletten, dus.
  • De plant bloeit zelden, maar als ie bloeit hebben de piepkleine bloemetjes een zware, jasmijnachtige geur.
  • Hoewel de sierasperge verwantschap met de groente suggereert is niets aan deze plant eetbaar.

 

Warrig & wild

Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder de stekels. Het is een snelle groeier die in lange ranken naar beneden langt. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes. Hangt graag op een lichte plek en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook op wat minder licht. De kluit mag tussen gietbeurten een beetje indrogen. Hangt Rhipsalis in de zon dan heeft hij wat meer water nodig. Groeien de ranken te lang, dan zijn ze simpelweg terug in model te knippen.

  • Rhipsalis is een van de betere luchtzuiverende planten om in huis te hebben.
  • Inheems in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan.
  • De plant staat ook bekend als Rotskoraal, er zijn wel 60 verschillende soorten van.
  • De naam is afgeleid van oud-Grieks voor 'vlechtwerk', met dank aan het uiterlijk van de plant.

 

Binnenwingerd

Cissus heeft prachtige groene bladeren met gekartelde randjes en hechtrankjes die fraai kunnen hangen, maar ook vrolijk langs een hanger omhoog kunnen klimmen. Ideaal voor wie verrassende effecten op zekere hoogte wil bewerkstellingen. Deze hangplant is er een uit de druivenfamilie en groeit met mooie ranken. Cissus kan zowel in de zon als in halfschaduw hangen en is bestand tegen droge lucht. Kluit niet laten uitdrogen, maar voetbad voorkomen: daar kunnen de wortels niet tegen.

  • Cissus komt van het Griekse Kissos dat klimop betekent: de plant kan naast mooi hangen ook goed klimmen.
  • In het wild groeien deze planten vooral in de tropen.
  • De plant wordt ook wel Koningswingerd genoemd.
  • Cissus groeit vanuit de pot omhoog en buigt in hoge bogen naar beneden, het is een mooie volumineuze hangplant.

 

Sprookjesachtige realiteit

Buisvormige felrode bloemen in bizarre vormen. Ze groeien aan een beetje vreemde sluik hangende stengels met kleine hartvormige blaadjes. Die weer paarse haartjes hebben: wie zoekt naar vervreemdende effecten haalt een Columnea in huis. Zonder bloemen heeft de plant heeft een verstillend effect op zijn omgeving, wat de komst van de opvallende bloemen des te verrassender maakt. Kluit mag tussen gietbeurten in iets indrogen, de plant groeit in het oerwoud onder het bladerdak en hangt ook binnen het best in halfschaduw. Een paar uur licht kan hij hebben, volle zon niet.

  • Columnea is genoemd naar de 16de eeuwse botanist Fabio Colonna (in het Latijn was dat Fabius Columnus).
  • De plant is inheems in tropisch Amerika en de Cariben
  • De aparte bloemvorm is afgestemd op zijn natuurlijke bestuiver: de lange dunne snavel van de kolibrie past er precies in.
  • De plant combineert prachtig met Aeschynanthus: ze lijken een beetje op elkaar en toch ook weer niet. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...