Aglaonema is Woonplant van de maand oktober 2016

Aglaonema is Woonplant van de maand oktober 2016

Schitterend getekend blad en een mooie volle plant: Aglaonema is de perfecte opener van het we-gaan-lekker-weer-naar-binnen-seizoen.

Prachtige bladmotieven

De bladen van Aglaonema hebben schitterende kleuren met fijnzinnige tekeningen. De lichtgroene varianten zijn het bekendst, maar de woonplant is ook verkrijgbaar met een zilveren, gele en rode gloed. Met al die verschillende dessins past Aglaonema prima bij mensen voor wie druk niet snel 'te druk' is, maar juist fijn. En in de hippe stijltrend vol prints en patronen, waarin niet genoeg prikkels kunnen zitten. Denk voor een basis aan gelakt of gevlochten materiaal, of kunststof met reliëf, om de levendigheid extra aan te zetten.  

Plant in Memphisstijl

Om contrasten te creëren die niet met elkaar botsen, zet je een paar verschillende Aglaonema in verschillende formaten bij elkaar. Dit heeft een levendig en kleurrijk effect, terwijl de gelijke plantvormen en bladeren tegelijk een rustpunt bieden. Wie toch meer speelsheid wil toevoegen, kiest voor potten in trendkleuren als rood, blauw en groen. De mix is een eigentijdse update van de Memphisstijl uit de jaren tachtig. Combineer Aglaonema bijvoorbeeld met open gevlochten materiaal, jungleprints, camouflagemateriaal of potten met uitgerekte en vervormde dessins.

Uit het regenwoud

In het wild groeit Aglaonema in de subtropische regenwouden van Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar gedijt de plant onder het bladerdak van grotere bomen en struiken, die ervoor zorgen dat de zon Aglaonema amper kan bereiken. De plant behoort tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. Aglaonema's hebben bont blad en blijven over het algemeen redelijk klein. Naast het prachtige blad is het sterkste punt van deze plant dat hij in vergelijking met andere bladplanten erg makkelijk te onderhouden is. Aglaonema kan tegen een stootje, verdraagt vergeetachtige watergevers en stelt je niet snel teleur. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst.

Aglaonema & verzorging

In de natuur groeit Aglaonema onder bomen, daarom staat deze woonplant ook thuis het best in halfschaduw tot schaduw. Gun hem wel een beetje daglicht, op alleen kunstlicht redt hij het niet. Onregelmatig water geven is geen probleem. De kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben. In de winter mag de aarde zelfs een beetje indrogen. De plant twee keer per week benevelen verkleint de kans op spint. En door de bladeren af en toe aan beide kanten even af te stoffen of met een vochtige doek af te nemen, kunnen ze beter ademen. Dat is niet alleen goed voor Aglaonema, maar ook voor het binnenklimaat in de kamer waar hij staat.

  • Als mooie bladplant heeft Aglaonema een luchtzuiverende werking en draagt dus bij aan een gezonder kamerklimaat.
  • De naam komt uit het Grieks en is samengesteld uit agláos (schitterend) en néma (draad). Dit duidt op de glimmende meeldraden van de bloemen.
  • Aglaonema bloeit nogal bescheiden: de bloemen zitten onder het blad en groeien op een kolf, omgeven door een schutblad, met vrouwelijke bloemen aan de basis en mannelijke bloemen hogerop. De mannelijke bloemen hebben de piepkleine glanzende meeldraden waar de plant haar naam aan dankt.
  • Omdat de bloemen niet veel voorstellen en Aglaonema er veel energie in steekt, kunnen ze het beste worden weggeknipt, om de sierwaarde van de plant te sparen.
  • Aglaonema is de rode draad in de hitfilm 'Léon: de gelijknamige hoofdrolspeler koestert hem en Mathilda geeft de plant aan het einde van de film een nieuwe kans.

Woonplant van de maand

Aglaonema is Woonplant van oktober 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...