Bananenplant: woonplant van de maand april

Bananenplant: woonplant van de maand april

Zoek je een volledig ecologisch verantwoord groen luchtfilter als aanvulling op je gezonde lifestyle, dan is bananenplant je ideale huisvriend. 

Een spiraal van groen 

Alleen de bouw van deze magnifieke woonplant is al een natuurlijk hoogstandje. De stelen van bananenplant (de officiële naam is Musa) liggen over elkaar heen en vormen zo een spannende schijnstam waaruit steeds een nieuw blad omhoog komt. De enorme groene bladeren staan in een spiraal en waaieren zo mooi en hoog uit. De binnenversie van bananenplant is een statige, indrukwekkende verschijning, met een prachtige indoor plantagefactor en enorme sierwaarde.  

Sportieve charme 

Fijne strepen tekenen het blad van bananenplant en geven er een dynamische uitstraling aan. De woonplant past dan ook prachtig in de nieuwe woonstijl waarin energie, vitaliteit en frisheid centraal staan. Om dat effect te onderstrepen, geef je de plant een basis met een gladde, geometrische look en een vleugje luxe, zoals marmer of glas met 3D-effecten. Banaan komt het mooist tot zijn recht als hij solo mag schitteren, zodat de grote bladeren extra opvallen. 

Interactieve woonplant 

Bananenplant draagt dankzij de grote bladeren haar steentje bij aan een actieve lifestyle als persoonlijke zuurstoffabriek en luchtzuiveraar. Voor vruchten is wat geduld nodig: bananenplant heeft drie tot vier jaar nodig om tot bloei te komen en doet dat alleen met voldoende licht, veel warmte en ruimte om een tros bananen te kunnen ontwikkelen. Geen bloei? Geen probleem: je hebt er jaarrond een prachtige, exotische woonplant aan.  

Verzorging bananenplant

  • Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw. 
  • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje. 
  • Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.  
  • Omdat het een snelle groeier is, kan bananenplant elke week wel wat plantenvoeding gebruiken.

Van oost naar west 

Bananen komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en hebben zich van daaruit verspreid over de rest van de wereld, in landen rond de evenaar. De eerste kweek door mensen stamt van ongeveer 8000 jaar voor Christus, in de Kuk vallei op Nieuw Guinea. Alexander de Grote zou de planten naar het westen hebben meegenomen, vanuit India. Op plantages werden de bananenplanten – met dank aan hun grote bladeren - in eerste instantie gebruikt om koffie-, cacao- en peperplanten te beschermen tegen de felle zon en pas daarna gewaardeerd om de vruchten.  

Bananenplant trivia 

  • Banaan is de grootste kruidachtige plant ter wereld.
  • De naam banaan is afgeleid van het Guinese woord 'banema' dat in de 17de eeuw verbasterde tot 'banana'. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord 'Mauz'. Dat stamt weer af van Muz, de oude Perzische naam van het fruit, dat het kringetje mooi rond brengt naar de wetenschappelijke naam Musa. 
  • In het wild kan bananenplant wel honderd jaar vruchten voortbrengen. 
  • Hoewel veel mensen denken dat Adam en Eva het paradijs uit moesten na het eten van een appel, staat in de oorspronkelijke tekst 'fruit'. Religieuze wetenschappers denken dat het eerder een banaan is geweest: makkelijker te plukken en als je in haast je naaktheid wilt bedekken, heb je meer aan een groot bananenblad dan aan dat van een vijg of appel. 

Woonplant van de maand

Bananenplant is Woonplant van april 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...