Tuinplant van de maand augustus: Gentiaan!

Tuinplant van de maand augustus: Gentiaan!

Door zijn intens blauwe kleur en de mooie klokvormige bloemen laat de gentiaan ons wegdromen over alpenweides, de plek waar hij van nature groeit. Het assortiment gentiaan is flink ontwikkeld en er komen witte, roze, blauwe en tweekleurige variëteiten in voor. Een prachtige vaste plant voor in potten of in de volle grond. 

Gentiaan

Het assortiment gentiaan (Gentiana) valt op door zijn compacte groei en rijke doorbloei. Vanaf juli tot en met oktober staat deze plant te pronken. Vooral de blauwe kleur is bij de gentiaan flink doorontwikkeld, met hemelsblauwe, licht- en donkerblauwe en paarsblauwe variëteiten. Van oorsprong komt de gentiaan uit de bergstreken van het noordelijk halfrond en de Andes. Maar naast de bekende blauwe kleuren is het assortiment laatste jaren verder ontwikkelt er komen witte, roze, gestreepte en tweekleurige variëteiten in voor.

Wist je dat?

De naam gentiaan is ontleend aan Gentius, koning van Illyrië, die de genezende eigenschappen ontdekt zou hebben. De wortels van enkele soorten worden gebruikt voor de bereiding van likeur (Suze), voor het bittermiddel ‘amarum’, als geneesmiddel en als eetlustopwekkend middel.

Verzorging gentiaan

Gentiaan houdt van een plekje in de volle zon tot halfschaduw. Qua grond stelt de plant wel wat bijzondere eisen. Een vochthoudende, beetje schrale grond is belangrijk, dat heeft de plant in het wild ook. Veel soorten vragen ook een kalkhoudende en goed doorlatende grond. Een mengsel van zand, klei, potgrond en steenslag kunt u goed zelf maken voor gentianen in potten. Let er vooral bij vorst op dat de grond niet verzadigd is met water. De wortels zouden dan kapot kunnen vriezen. Dek gentianen dus af, maar zorg er wel voor dat de aarde goed kan doorluchten.

Help de gentiaan de winter door

De gentiaan is goed winterhard en zal in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Om de plant gezond en bloeirijk te houden is het belangrijk om hem met rust te laten. Lekker op zijn plekje laten staan dus. Geef in het voorjaar wat plantenmest om de bloei te bevorderen en u heeft jaren plezier van deze bijzondere planten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...