Gazania, een zonaanbidster!

Gazania, een zonaanbidster!

Middaggoud, ofwel Gazania, komt uit Zuid-Afrika. De plant is dan ook een flink portie zon gewend. Bij mooi weer opent de Gazania haar bladen voluit. De aller vroegste Gazania’s bloeien hier eind april, zo rond Koningsdag. De bloemenpracht van oranje-rode tinten is dan een vorstelijke verschijning!

Gazania: gul met zon, zuinig met water

Kies voor je Gazania een plek in de volle zon. Dan openen de prachtige bloemen zich volledig. ’s Nachts en met bewolkt weer kruipt ze eventjes in haar schulp om met zon weer te ‘shinen’. Vorst kan deze plant niet goed verdragen, dus gun haar in het vroege voorjaar een beetje beschutting tegen koude wind. Gazania’s kunnen toe met een weinig water. Ze hebben zelfs een hekel aan een voetenbad. Let er dus op dat giet- of regenwater goed weg kan lopen.

Middaggoud, rijke schakering aan warme kleuren

Gazania’s worden zo’n 15 tot 25 centimeter hoog. De bloemen bereiken een doorsnede van wel 7 tot 10 centimeter. Bekend zijn de varianten met warme kleuren, zoals oranje en roodbruin. Maar er zijn ook prachtige witte, paarse en groene soorten. Het grijsgroene blad is vrij stug, dat is meteen ook een teken dat ze goed tegen droogte kunnen. In Nederland is de plant eenjarig, want ze is niet winterhard. Met de Gazania’s van GroenRijk kun je het nieuwe seizoen starten met stevige nieuwe planten.

Lang zal ze leven: rek de bloei van de Gazania

Gazania’s houden van goed ‘eten’. Vloeibare mest elke drie à vier weken doet wonderen voor de aanmaak van nieuwe knoppen. Dat geldt zowel voor Gazania’s in potten als in borders. Ook het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zorgt voor meer bloemen en verlengt de bloeitijd. In een mooie zomer kunnen Gazania’s tot en met september bloeien. Als bonus op al die mooie bloemen krijg je bovendien vlinders en bijen op bezoek!

Drie Gazania weetjes:

  • Gazania heet in het Nederlands Middaggoud, ze komt uit de familie van Asteraceae.
  • Vier bloeiverlengers zijn: vloeibare mest, uitgebloeide bloemen verwijderen, een zonnige standplaats en droge voeten.
  • Uitdaging voor planten pro’s: probeer je Gazania op een vorstvrije plek over te houden tot volgende jaar. 

Wil je iets nieuws onder de (warme) zon? Kies voor een Gazania!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...