Gaultheria: winterhard en groenblijvend

Gaultheria: winterhard en groenblijvend

Er zijn minstens drie redenen om van Gaultheria procumbens te houden. Ten eerste kun je van de bladeren van de ‘Big Berry’ thee maken. Daarnaast is het een bodembedekker met schitterende bloempjes. En als derde is het een leverancier van prachtige bessen. Als je het blad kneust weet je dat het een bijzondere plant is. Als bonus geeft deze laagblijvende sierheester namelijk ook nog eens een heerlijke geur.

Bergthee: Geneeskrachtig, lekker en mooi

Vanwege toepassing als thee wordt Gaultheria procumbens ook wel bergthee genoemd. De plant komt uit Noord Amerika en Canada. De Indianen – de oorspronkelijke bewoners daar – gebruiken bergthee medicinaal. Omdat wij een tuincentrum zijn, focussen we vooral op de toepassing in de tuin. Bergthee komt goed tot zijn recht als je bovenop de plant kunt kijken. Zorg dus voor een lage standplaats en kies een brede schaal of pot. Een bijnaam van de Gaultheria procumbens is Wintergreen. De plant is immers winterhard en groenblijvend. Ook in een pot kan hij ‘s winters buiten blijven.  

Gaultheria procumbens is een echte all seasons plant

Bergthee bloeit in juni en juli met lieflijke witte klokjes. Of dat nog niet genoeg is vormen zich na de bloei roze, rode of witte besjes. Deze blijven de plant tot ver in het voorjaar sieren. In de kerstperiode is deze plant dan ook bij velen extra in trek. Ook het blad doet mee aan de ‘schoonheidswedstrijd’ die de plant lijkt te houden. Het frisse ovale groene blad krijgt in het najaar schitterende herfstkleuren. Tot aan paars toe! 

Zure grond doet wonderen voor bergthee

In de bossen van Noord Amerika en Canada groeit Gaultheria procumbens op zure grond. Als dat in orde is heeft de plant niet veel meer nodig. Zorg dat de grond niet te droog wordt en kies een halfschaduwrijke plek. In het voorjaar is het dan je voorbode van een heerlijk tuinseizoen. En wanneer de dagen korter worden tovert Bergthee elke kille bladertuin om tot een nostalgisch winterwonderland!

Leuke bergthee weetjes:

Bergtheebesjes zijn eetbaar en smaken mintachtig.

  • Dieren laten de besjes van Bergthee links liggen.
  • Bergthee en Wintergreen zijn andere namen voor Gaultheria procumbens.
  • Van het blad wordt medicinale etherische olie gemaakt.
  • De naam Gaultheria procumbens is een eerbetoon aan Jean François Gaulthier, de bioloog die samen met Linnaeus planten in Canada bestudeerde.
  • Met bergthee in je huis of tuin creëer je direct een weldadige wintersfeer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...