Help! Mijn plant heeft meeldauw!

Help! Mijn plant heeft meeldauw!

In dit artikel duiken we in de wereld van meeldauw. We vertellen u hoe uw kamerplant aan deze schimmelpluis komt, maar ook zeker hoe u ervoor zorgt dat uw groene vriend er weer vanaf komt. Wij hebben de tips!

Als plantenliefhebber wilt u uiteraard dat uw kamerplanten een gezond en lang en gelukkig leven tegemoet gaan. Daarom geeft u uw kamerplanten genoeg water (vooral niet te veel) en staat hij thuis op de perfecte standplaats (genoeg licht). Plant in ’t bakkie, zou u denken. Toch kan het gebeuren dat uw o-zo vrolijke plant opeens een aantal alarmerende verschijnselen laat zien. Vliegjes, bruine randjes of witte schimmel zijn geen goed teken en moet u snel aanpakken. Maar hoe?

Wat is meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte die helaas vaak voorkomt bij planten. Verschillende soorten schimmels die behoren tot de geslacht Podosphaera veroorzaken deze schimmelziekte. Meeldauw leidt tot geelverkleuring en verkruimeling van bladeren en beïnvloedt de groei en de opbrengst van de plant op een negatieve manier. Gelukkif hebben wij verschillende methoden (en producten) om meeldauw te bestrijden. Fungiciden helpen bij het verwijderen van aangetaste delen van de plant en creëren een goede luchtcirculatie rond de planten. Wilt u meer weten over meeldauw bestrijden? Lees dan gauw verder.

Meeldauw - GroenRijk

Waarom is meeldauw gevaarlijk voor mijn plant?

Ziektes, schimmels en plagen laten uw plantendroom in duigen vallen. Daarom is het belangrijk niet alleen van een afstand van uw groene vrienden te genieten, maar ze ook regelmatig van dichtbij te bekijken. Meeldauw is een schimmelziekte die bladeren en stengels van binnen- en buitenplanten bedekt met een soort suikerspinlaagje aan witte schimmel. Deze witte schimmel is besmettelijk. Dit houdt in dat de schimmelziekte zich snel naar andere planten verspreidt. Meeldauw beïnvloedt de natuurlijke groei van je plant op een negatieve wijze, waardoor deze na verloop van tijd geleidelijk verzwakt en verdort – en dat wil natuurlijk niemand!

Hoe komt meeldauw op mijn kamerplant?

Wat ooit een levendige en gezonde plant was, verandert door meeldauw in een zielig hoopje groen dat constant blaadjes laat vallen. Er zijn meestal drie oorzaken voor meeldauw te ontdekken:

  • Te natte grond
  • Te weinig licht
  • Slechte luchtcirculatie

Een te hoge vochtigheid is de belangrijkste oorzaak van meeldauw. De meeste planten houden immers niet van natte voeten. Vochtige omstandigheden met weinig licht dragen bij tot schimmelgroei bij planten. Kamerplanten zijn het meest vatbaar voor omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Ook planten die in een te kleine pot staan en niet voldoende ruimte hebben voor een goede luchtcirculatie, zijn vatbaar voor meeldauw.

Meeldauw - GroenRijk

Hoe meeldauw voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus is het belangrijk de volgende tips in het achterhoofd te houden.

  1. Houd ten eerste je handen en gereedschap schoon. Schimmels verhuizen gemakkelijk van de ene plant naar de andere. Het is een goed idee om je handen te wassen en je gereedschap te ontsmetten na contact met aangetaste planten.
  2. Geef kamerplanten regelmatig water. Schimmels treffen planten het meest wanneer de wortels uitdrogen en de bladeren vochtig zijn. De grond moet echter vochtig, maar nooit nat zijn.

Meeldauw bestrijden

Is het helaas toch raak? Een simpel huis-tuin-en-keuken-trucje helpt! Pak de plantenspuit en vul deze met een mengsel van 40% melk en 60% water. Besproei vervolgens de aangetaste bladeren. Na een tijdje verdwijnt de schimmel en leeft de plant weer op. Vertrouwt u dit middeltje niet zo? In ons tuincentrum vindt u ook (natuurlijke) bestrijdingsproducten die sowieso helpen. Denk bijvoorbeeld aan de spray tegen schimmels van Pokon of ECOstyle. Laat u adviseren door onze medewerkers. 

Plantprobleem? Tuincentrum GroenRijk Bergambacht weet raad!

In ons tuincentrum in Bergambacht hebben we allerlei bestrijdingsmiddelen voor kamerplanten en tuinplanten Onze medewerkers helpen u graag bij het bestrijden van uw plantprobleem. Maak voor de zekerheid een foto als u twijfelt met welke ziekte of plaag uw plant te maken heeft. We geven u een passend advies en direct een aantal vezorgingstips om een wraakactie van de plaag of ziekte te voorkomen. Kom langs bij tuincentrum GroenRijk Bergambacht en ga meeldauw te lijf!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...